EPIC met Franklin Method Equestrian

Door Janneke Jansen, Franklin Method Educator level 3 en Franklin Method Equestrian 4*Trainer bij De Ruiterschool
29 oktober 2020

De Franklin Method Equestrian Pelvis Trainer diplomering van 2020 zit er weer op. Het waren intensieve weken, met theorie, praktijk en veel huiswerk. Waarom ik deze opleiding heb gedaan? Alles met betrekking tot de ruiterhouding begint bij het bekken. In deze blog leg ik je uit waarom.

E.P.I.C.

Binnen de Franklin Methode werken we met een gericht stappenplan, wat ook wel E.P.I.C. wordt genoemd:

Experience (Ervaren)
Plan
Implement (Toepassen)
Compare (Vergelijk)

Door het doorlopen van deze vier stappen, proberen we houding en beweging voor de ruiter te vergemakkelijken. Soms gebruiken we daar hulpmiddelen voor, zoals de Franklin ballen of banden. Vaak kunnen we echter ook verbeteringen verkrijgen door onze mentale gereedschapskist.

Ervaar

Vaak zijn we als ruiter geneigd om de eerste stap over te slaan en gelijk aan de gang te gaan met onze doelen van de training. Het is echter onmogelijk om directe richting te bepalen als je niet eerst weet waar je op dat moment staat.

Met betrekking op ons bekken is dat zeker waar: veel ruiters denken maar weinig aan het bekken. Als er fysieke klachten zijn in het bekken of de lage rug, kan een ruiter zelfs wat angstig zijn om dit lichaamsgebied zonder oordelen intern te observeren.

Voor het bepalen van het plan is het ervaren van de status quo essentieel. Je kunt namelijk alleen naar je einddoel navigeren als je ook je startpunt weet.

Plan

Wanneer je weet hoe de pet staat, is het mogelijk om een plan te maken. Waar wil ik aan werken? Met betrekking tot het bekken kunnen dat een heleboel verschillende dingen zijn: positie in het zadel, de bewegingen van de botten onderling, het spiergevoel in de bekkenbodem etc.

Dan moet er ook nog een beslissing worden genomen hoe je de verandering wil maken. Binnen de Franklin Methode zijn de opties eindeloos: visualisaties, self-talk, mood words, ballen, banden. Ben je hier nieuwsgierig naar? Boek eens een les bij een Franklin Method Equestrian Trainer.

Toepassen

Nadat je je plan hebt gemaakt, ga je dit natuurlijk uitvoeren. Tijdens de training hebben alle deelnemers uitvoerig kunnen ervaren dat verandering in je houding en zit niet lang hoeft te duren. Binnen enkele seconden tot minuten kun je een heel groot verschil maken.

Met name de manier waarop je over je beweging en je lichaam nadenkt is heel bepalend voor het gevoel en de emotie die daarbij hoort. Dat ken je misschien wel: wanneer je tegen jezelf zegt dat iets niet leuk is, of moeizaam gaat, of pijn doet, voelt het dan makkelijker of moeilijker in de uitvoering?

Probeer dan ook eens het tegenovergestelde: vertel jezelf dat iets leuk is, dat je bekken blij is, dat iets gemakkelijk gaat. Waarschijnlijk voelt het dan ook daadwerkelijk een stuk gemakkelijker en lichter.

Vergelijk

Nadat je je plan hebt uitgevoerd, vergelijk je hoe het gevoel daarna is. Hoe voelt je lijf of bekken nu aan ten opzichte van stap 1? Voelt het beter? Makkelijker?

Verbetering gaat vaker in kleine stapjes dan in grote sprongen. Door steeds weer terug te gaan naar het eerdere gevoel wat je had, blijf je steeds weer deze kleine veranderingen opmerken. Dit helpt met je motivatie en het behalen van je grotere doelen.

Franklin Method Equestrian Pelvis Trainer

Uiteindelijk merk ik dat ik bij alle ruiters steeds weer terug val op dezelfde basis. E.P.I.C. is onderdeel van workshops en lessen. Het bekken speelt daarin voor mij ook echt een centrale rol. Wanneer er iets in het ruiterbekken niet lekker op z’n plaats staat, of mee beweegt, dan heeft dat effect op het hele ruiterlichaam.

Ik ben dan ook heel blij en trots dat ik de titel Franklin Method Equestrian Pelvis Trainer als een van de weinige instructeurs in de wereld mag uitdragen.