Waarom de Franklin Methode voor Ruiters?

Het is voor ruiters belangrijk om gecoördineerd en in balans te te rijden, om zo de bewegingen van het paard onder hen te volgen en met het paard te communiceren. De Franklin Methode combineert anatomische belichaming en beeldspraak (imagery) om het lichaamsbewustzijn te verbeteren en de verbindingen tussen het lichaam en de hersenen te optimaliseren. Het doel hierbij is efficiëntere beweging en een dynamische balans in het zadel.

Met behulp van de Franklin Methode worden ruiters zich meer bewust van hun eigen bewegingen, maar ook van de bewegingen van het paard, waardoor het volgen en beïnvloeden van de beweging veel gemakkelijker wordt.

De sleutel tot de Franklin Methode is het gebruik van imagery, maar waarom?

Het beste middel om houding en beweging te verbeteren is de kracht van onze verbeelding. De Franklin Methode leert je systematisch hoe je je denkwijze kunt beïnvloeden en controleren. Je gedachten staan altijd tot je beschikking; het is de snelste en de gemakkelijkste manier om je lichaam en beweging te beïnvloeden.

Het gebruik van imagery richt je aandacht en creëert een duidelijke focus.

In de Franklin Methode wordt ook het belichamen (embodiment) van de functionele relatie tussen je botten, gewrichten, spieren, fascia en organen gebruikt. Dit houdt in dat je een fysieke ervaring en inzicht creëert in een specifiek deel van je lichaam.
Wanneer je een anatomisch correcte embodiment uitvoert, gaat de bewegingskwaliteit sterk vooruit.

Met gecoördineerde bewegingen ervaar je meer kracht, flexibiliteit en een dynamische houding in je rijden. Wanneer de ruiter deze balans kan bewerkstelligen, dan kan het paard dat ook. Het resultaat is een ruiter en paard die samen in balans en met gemak kunnen bewegen.

De veelzijdigheid van de Franklin Methode voor ruiters

Dat de Franklin Methode een positief effect heeft op de houding en beweging van de ruiter is inmiddels wel gebleken. De Franklin Methode wordt dan ook voornamelijk toegepast binnen speciale zitlessen of reguliere rijlessen. Er zijn tientallen gecertificeerde trainers in Nederland en België die je kan contacteren voor een afspraak. Er zijn ook enkele maneges in Nederland die gecertificeerde Franklin Method Equestrian instructeurs en trainers in dienst hebben.

Om de positieve effecten van de Franklin Methode te ervaren hoef je vaak niet eens op het paard te zitten. Zo is het bijvoorbeeld ook mogelijk om lessen en workshops op de grond te volgen, met oefeningen die erg geschikt zijn speciaal voor ruiters bij een Franklin Method Trainer.

Veel ruiters kunnen na het volgen van een paar lessen bij een gecertificeerde trainer, of na het volgen van een workshop, zelfstandig met de Franklin producten, zoals de ballen en banden, aan de slag. Verschillende trainers bieden regelmatig (dag)workshops aan om kennis te maken met de Franklin Methode voor ruiters. Dit is een uitstekende manier om te starten met deze bewegingsleer. In de agenda kun je een overzicht vinden van de workshops.

Daarnaast telt Nederland en België inmiddels een heleboel trainers die extra expertise meebrengen en dit toepassen in combinatie met de Franklin Methode, de Franklin ballen en de Franklin banden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan verschillende disciplines: dressuur, springen, western, endurance etc.

Verder hebben we een aantal instructeurs die de Franklin Methode combineren met het werken aan de lange teugel, in de hand zoals bij de klassieke dressuur, het longeren, of binnen het horsemanship.

Onder onze instructeurs zijn verschillende zadelpassers die met behulp van de Franklin Methode de ruiter beter en gemakkelijker in het zadel kunnen laten bewegen. Dat is wel zo fijn voor het paard.

Ook binnen de IJslander wereld kunnen ze rekenen op een aantal Franklin Method Equestrian trainers, die je specifiek kunnen helpen met houding en zit op een gangenpaard. De bewegingen in Tölt, Telgang of bij een andere takt zijn natuurlijk net iets anders uit te zitten. Met behulp van de Franklin Methode leren ruiters deze bijzondere bewegingen beter te volgen.

Simulator-training, zoals op een robotpaard (Racewood of soortgelijk) of Joker the Horse Simulator, Flexchair of Balance Coach in combinatie met de Franklin Methode is een fantastische aanvulling op het rijden. Een aantal Franklin Method Equestrian trainers zetten deze middelen naast de Franklin Methode in om ruiters nog beter in staat te stellen hun eigen lichaam en bewegingen te ervaren. Een training op een simulator heeft als bijkomend voordeel dat de hulpmiddelen en demonstraties waar de Franklin Methode om bekend staat, vaak wat beter bij de hand zijn dan in de paardenbak.

Op deze website vind je diverse blogs van onze verschillende instructeurs over al deze onderwerpen. Speciale cursussen en Masterclasses met verschillende onderwerpen kun je terugvinden in de agenda. Onder het kopje ‘Vind een instructeur’ kun je gecertificeerde trainers met hun bijzondere expertise terugvinden.