Over de Franklin Methode

Eric Franklin

Eric Franklin is de oprichter en de man achter de Franklin Methode. Hij ontwikkelde deze methode meer dan 30 jaar geleden en gaf eerst les in Zwitserland, Duitsland en Oostenrijk. Daarna reisde hij naar de Verenigde Staten, China, Japan en vele andere landen. Hij haalde zijn Bachelor of Science aan de Universiteit van Zurich en zijn Bachelor van Fijne Kunsten aan de Tish School of the Arts in New York.
Eric geeft les aan universiteiten en scholen over de hele wereld, zoals de Juilliard School in New York, Rutgers University, de Universiteit van Wenen, de Royal Ballet School en het Laban Center in Londen. Hij heeft tevens het dansgezelschappen van Beyonce en Celine Dions wereldtournees getraind.

In 1998 introduceerde hij zijn eerste methodologie in China. Eric presenteerd zijn werk op verschillende congressen, zoals het World Congress for Lower Back and Pelvic Pain, het Pilates Method Allience en het International Associaton for Dance Medicine and Science.

ERic schreef 21 boeken, waaronder Dynamic Alignment through Imagery (2021), Dance Imagery for Technique and Performance (2013), Relax your Neck-Liberate your Shoulders (2002), Pelvic Power (2003), Inner Focus, Outer Strength (2006) and Beautiful Body, Beautiful Mind (2009).

Zijn boeken zijn vertaald in het Duits, Italiaans, Spaans, Pools, Frans,. Tjechisch, Chinees en Koreaans.

Dynamic Neurocognitive Imaging™

Dynamic Neurocognitive Imagery (DNI)™ is de systematische methode voor beweging en houding en is de basis waar de Franklin Methode op rust. DNI gebruikt progressieve bewegingsoefeningen gecombineerd met verschillende methodes voor visualisatie en beeldspraak. Op deze manier wordt de aandacht van de studenten gelegd op anatomische structuren en locaties in het lichaam, biomechanica, ruimtelijke en functionele relaties tussen versschillende lichaamsdelen in beweging.

Studenten van de Franklin Methode worden op deze manier getraind om anatomische kennis te observeren, overwegen en gebruiken om de bewegingskwaliteit te verbeteren.
Bijvoorbeeld door het belichamen van de locatie van het bekken en de tegengedraaide beweging tijdens het lopen om een normale stapcyclus uit te voeren.

DNI in de praktijk omvat bewegingservaringen, anatomische en biomechanische kennis, bewegingsgerelateerde beeldspraak en sensorische instructies, proprioceptie, zelfpraat en aanraking. Dynamic Neurocognitive Imagery (DNI)™ is de academische term voor de Franklin Methode, ontwikkeld door Eric Franklin en de bijgaande kennis wordt regelmatig aangevuld door middel van klinische en academische studies.

Op dit moment is DNI het enige trainingssysteem dat deelnemers en studenten een systematische benadering biedt om beeldsrpaak in te zetten in sport en dagelijkse activiteiten. Zodoende kan het worden geïmplementeerd in alle bewegingstechnieken en oefenprogramma’s, zoals Yoga, Pilates, Feldenkrais etc.
DNI is ook de enige methodiek die docent-opleidingen aanbiedt met een gereguleerd oefenprogramma en geaccrediteerde docenten.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat DNI resulteert in verbeterde biomechanische en kwalitatieve aspecten van dans in 18 stundenten van de dans-academie. Dit resulteerde in een significante verbetering in de spronghoogte van 13 studenten.
Recentelijk onderzoek naar de developpé resulteerde in een significante verbetering in het heffen van het been van 34 studenten, na het volgen van een intensieve 3-daagse DNI training. Dit leidde ook tot een verbetering van de mogelijkheid tot het inzetten van beeldspraak, zoals gemeten in een gestandaardiseerde vragenlijst.

Daarnaast is DNI ook effectief gebleken bij onderzoeken naar Parkinson’s en Fascia. Een overzicht van de studies naar Dynamic Neurocognitive Imagery (DNI)™ kun je hier vinden.

Waarom de Franklin Methode voor Ruiters?

Het is voor ruiters belangrijk om gecoördineerd en in balans te zijn, om zo de bewegingen van het paard onder hen te kunnen volgen en met het paard te kunnen communiceren. De Franklin Methode combineert anatomische embodiment, oftewel belichaming, en beeldspraak (imagery) om het lichaamsbewustzijn te verbeteren en de verbindingen tussen het lichaam en de hersenen te optimaliseren. Het doel hierbij is effeciëntere beweging.

Met behulp van de Franklin Methode worden ruiters zich niet alleen meer bewust van hun eigen bewegingen, maar ook van de bewegingen van het paard, waardoor het volgen en beïnvloeden van de beweging veel gemakkelijker wordt.

De sleutel tot de Franklin Methode is het gebruik van imagery, maar waarom?

Het beste middel om houding en beweging te verbeteren is de kracht van onze verbeelding. De Franklin Methode leert je systematisch hoe je je denkwijze kunt beïnvloeden en controleren. Je gedachten staan altijd tot je beschikking; het is de snelste en de gemakkelijkste manier om je lichaam en beweging te beïnvloeden.

Het gebruik van imagery richt je aandacht en creëert en duidelijke focus

In de Franklin Methode wordt ook het belichamen (embodiment) van de functionele relatie tussen je botter, gewrichten, spieren, fascia en organen gebruikt. Dit houdt in dat je een fysieke ervaring en inzicht creëert in een specifiek deel van je lichaam.
Wanneer je een anatomisch correcte embodiment uitvoert, gaat de bewegingskwaliteit sterk vooruit.

Met gecoördineerde bewegingen ervaar je meer kracht, flexibiliteit en een dynamische houding in je rijden. Wanneer de ruiter deze balans kan bewerkstelligen, dan kan het paard dat ook. Het resultaat is een ruiter en paard die samen in balans en met gemak kunnen bewegen.

De veelzijdigheid van de Franklin Methode voor ruiters

Dat de Franklin Methode een positief effect heeft op de houding en beweging van de ruiter is inmiddels wel gebleken. De Franklin Methode wordt dan ook voornamelijk toegepast binnen speciale zitlessen of reguliere lessen. Er zijn ook een aantal maneges in Nederland die gecertificeerde Franklin Method Equestrian instructeurs en trainers in dienst hebben.

Om de positieve effecten van de Franklin Methode te ervaren hoe je vaak niet eens op het paard te zitten. Zo is het bijvoorbeeld ook mogelijk om lessen en workshops op de grond te volgen, met oefeningen die erg geschikt zijn speciaal voor ruiters bij een Franklin Method Educator.

Veel ruiters kunnen na het volgen van een paar lessen bij een gecertificeerde instructeur, of na het volgen van een workshop, zelfstandig met de Franklin producten, zoals de ballen en banden, aan de slag. Verschillende instructeurs bieden regelmatig (dag)workshops aan om kennis te maken met de Franklin Methode voor ruiters. Dit is een uitstekende manier om te starten met deze bewegingsleer. In de agenda kun je een overzicht vinden van de workshops.

Daarnaast telt Nederland en België inmiddels een heleboel instructeurs die extra expertise meebrengen en dit toepassen in combinatie met de Franklin Methode, de Franklin ballen en de Franklin banden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan verschillende disciplines: dressuur, springen, western, endurance etc.

Verder hebben we een aantal instructeurs die de Franklin Methode combineren met het werken aan de lange teugel, in de hand zoals bij de klassieke dressuur, het longeren, of binnen het horsemanship.

Onder onze instructeurs zijn verschillende zadelpassers die met behulp van de Franklin Methode de ruiter beter en gemakkelijker in het zadel kunnen laten bewegen. Dat is wel zo fijn voor het paard.

Ook binnen de IJslander wereld kunnen ze rekenen op een aantal Franklin Method Equestrian instructeurs, die je specifiek kunnen helpen met houding en zit op een gangenpaard. De bewegingen in Tölt, Telgang of bij een andere takt zijn natuurlijk net iets anders uit te zitten. Met behulp van de Franklin Methode leren ruiters deze bijzondere bewegingen beter te volgen.

Simulator-training, zoals op een robotpaard (Racewood of soortgelijk) of Joker the Horse Simulator, Flexchair of Balance Coach in combinatie met de Franklin Methode is een fantastische aanvulling op het rijden. Een aantal Franklin Method Equestrian instructeurs zetten deze middelen naast de Franklin Methode in om ruiters nog beter in staat te stellen hun eigen lichaam en bewegingen te ervaren. Een training op een simulator heeft als bijkomend voordeel dat de hulpmiddelen en demonstraties waar de Franklin Methode om bekend staat, vaak wat beter bij de hand zijn dan in de paardenbak.

Omdat de Franklin Methode met name bekend staat om het Dynamic Neurocognitive Imagery, is de link met leer-theorie natuurlijk ook snel gemaakt. De motorische leervoorkeur, Ruitervoorkeur® of Action Type® geeft nieuw inzicht in de Franklin Method toolbox. Het kan dan ook heel leerzaam zijn voor zowel individuele ruiters als instructeurs om hier meer over te leren. Zo wordt de kennis- en bewegingsoverdracht tussen ruiter, instructeur en paard nog veel efficiënter.

Op deze website vind je diverse blogs van onze verschillende instructeurs over al deze onderwerpen. Speciale cursussen en Masterclasses met verschillende onderwerpen kun je terugvinden in de agenda. Onder het kopje ‘Vind een instructeur’ kun je de verschillende expertise gebieden terugvinden.