Franklin Method Certificeringen

Door Janneke Jansen, Franklin Method Educator Level 3 en Franklin Method Equestrian 4*Trainer bij De Ruiterschool
3 december 2020

De laatste jaren vindt de Franklin Methode® steeds meer voet aan de grond binnen de paardensport. Hoewel deze bewegingsmethodiek geschikt is om toe te passen binnen alle vormen van sport en beweging, geeft de toevoeging van een ander levend wezen, het paard, toch echt een andere dimensie. De Franklin Methode® heeft daarom sinds 2018 een speciale opleiding voor instructeurs en ruiters. Nu is het soms wat verwarrend welke certificeringen je kunt volgen om jezelf op te leiden. Daarom geef ik je hieronder even een overzichtje.

Je bent ruiter

Als ruiter kun je natuurlijk gewoon gebruik maken van de Franklin ballen en producten in je rijden. Dit kun je met behulp van een (Franklin Methode® gecertificeerde) instructeur, na het volgen van een workshop of training door een gecertificeerde Franklin Method Equestrian Ball Instructor of Franklin Method Equestrian Trainer. Je kunt ook zelfstanding met de ballen aan de gang, mits je gezond en blessurevrij bent en je je van te voren even inleest, een workshop of een aantal lessen volgt.

Je bent instructeur

In dat geval zijn de opties wat breder. Je mag als instructeur niet zomaar gebruik maken van de beschermde titels Franklin Methode®, Franklin Method Equestrian®, Franklin ballen en Dynamic Neurocognitive Imaging™ (DNI). Daarvoor zul je opgeleid moeten worden door het Franklin Method® Institute.

Het Franklin Method® Institute is de overkoepelende organisatie voor de Franklin Methode®. Je kunt als instructeur twee richtingen op: humaan en equestrian. Ik zal eerst de equestrian, specifieke ruiteropleiding, bespreken en daarna nog even kort vertellen over het humane traject.

Franklin Method Equestrian® biedt sinds 2018 verschillende certificaten aan voor instructeurs. Deze certificaten mogen enkel worden uitgereikt door Franklin Method Equestrian® Faculty members. Op dit moment zijn dat Alysen Starko-Bowes (Educator Level 3 en Faculty member) en Tom Waldron (Educator Level 3 en Faculty member).

Certificaten die je mogelijk hebt verkregen door het volgen van scholingen en workshops bij andere instructeurs of Franklin Method Trainers of Educators zijn dus geen licentie voor het gebruik van de merknaam Franklin Method (Equestrian)®, Franklin bal of Dynamic Neurocognitive Imaging.

Franklin Method Equestrian Ball Certification

Deze 2-daagse opleiding is geschikt voor instructeurs die al een instructeursdiploma (of aantoonbare leservaring) hebben. Tijdens deze 2 dagen maak je kennis met de basis van de Franklin Methode®. Je leert over de basis van DNI, wat basis anatomie van het bekken, de heupen en de ademhaling en natuurlijk ook de toepassingen van de ballen.

Deze twee dagen staan vooral in het teken van ervaren. De opleidingen van de Franklin Methode zijn altijd super interactief met veel kansen om het geleerde te voelen in je eigen lichaam. Je kunt je voorstellen dat het opnemen en integreren van de kennis op die manier veel gemakkelijker is.

Tijdens deze twee dagen is er helaas maar weinig tijd voor didactiek en pedagogiek. Daarom is het belangrijk dat je al weet hoe je les moet geven en is een instructeursdiploma en ervaring in het lesgeven dus zeker aan te raden.

Als je deze opleiding hebt afgerond ben je Franklin Method Equestrian® Ball Certified. Je mag dan de Franklin ballen toepassen in je lesgeven en je promotie. Dat mag in individuele lessen en groepslessen in het zadel en op de grond. Daarnaast krijg je ook een basis template voor een workshop ‘Rijden met Franklin ballen’, die deelnemers een introductie bied op de Franklin Methode® voor ruiters.

Franklin Method Equestrian® Ball Certified instructeurs hebben een bronzen badge.

Deze certificering is in 2018-2020 een aantal keer gehouden. Inmiddels is besloten om deze opleiding niet meer aan te bieden. Het is dus niet langer mogelijk om je voor Franklin Method Equestrian via deze opleiding te kwalificeren.

Franklin Method Equestrian® Trainer

De opleiding tot Franklin Method Equestrian® Trainer bestaat uit twee modules van 5 dagen (dus 10 dagen in totaal). Daartussen zit ongeveer 6 weken, zodat je als deelnemer je huiswerk kunt doen.

De trainer opleiding heeft altijd een lichaamsdeel als thema. Er zijn daarom 4 certificeringen van elk 10 dagen. Je hebt de thema’s Pelvis, Spine, Lower leg en Shoulder. Voor het volgen van elke certificering krijg je een ster. Zo heb je dus *Trainers, **Trainers enzovoort.

Voor deze opleiding is een instructeursdiploma niet verplicht. Ook is het niet noodzakelijk dat je de Franklin Method Equestrian® Ball certificering hebt gedaan.

Tijdens deze opleiding duik je dieper in de Franklin Methode®. Je krijgt meer handvaten om DNI™ toe te passen en oefent hier tijdens en tussen de modules veel mee, doormiddel van zogenaamde ‘teachbacks’. Daarnaast krijg je veel meer diepgang in de anatomie en biomechanica van je thema. Denk dan niet alleen aan topografische anatomie (hoe dingen heten), maar vooral de toegepaste anatomie (hoe dingen samenwerken).

Je leert over botritmes, spieren en fascia en hoe je deze met behulp van DMI™, ballen en banden kunt beïnvloeden.

Als Franklin Method Equestrian® Trainer mag je gebruik maken van de termen Franklin Methode® en Dynamic Neurocognitive Imaging™ in je promotie. Je kunt de ballen en banden toepassen in je lessen; in het zadel en op de grond. Daarnaast mag je 2-3 verschillende Franklin Methode® workshops geven die te maken hebben met je thema.

Franklin Method Equestrian® Trainers hebben een zilveren badge.

Franklin Method Equestrian® Trainers

Je kunt na je eerste trainersopleiding nog een stapje verder naar Franklin Method Equestrian® 2*, 3* of 4* Trainer. Deze titels krijg je wanneer je minimaal twee verschillende Trainers certificaten van 10 dagen hebt behaald. Het maakt niet uit welke thema’s je hebt gevolgd. Voor elk thema wat je met succes afrond mag je een ster bij je trainerstitel plaatsen.

Deze speciale equestrian opleiding staat niet gelijk aan de humane Franklin Method® Level 1 Educator status. Dat heeft te maken met de inhoud van de opleiding. Hier vertel ik je later wat meer over.

Franklin Method Equestrian® 2*, 3* of 4* Trainers kun je herkennen aan het aantal ingevulde sterren op het Franklin Method Equestrian Trainerslogo.

Franklin Methode® humaan

Omdat de Franklin Methode® oorspronkelijk ontwikkeld is vanuit de danswereld, zijn de opleidingen die het Franklin Method Institute® aanbied in eerste instantie op algehele menselijke beweging ingesteld. Meer dan 20 jaar later zijn er Franklin Method® Educators over heel de wereld, ieder met zijn eigen specialisatie; fysiotherapie, yoga, pilates, dans, verloskundige, sportdocent, personal trainer etc.

De algemene opleiding tot Franklin Method® Educator bestaat dus al een stuk langer dan de Franklin Method Equestrian® opleidingen. Zij werken met drie levels die ik hieronder even kort toelicht:

Franklin Method® level 1 Educator

De Franklin Method® level 1 Educator heeft minimaal 21 dagen scholing gevolgd aan het Franklin Method Institute® onder leiding van Eric Franklin zelf. Deze opleidingen bestaan meestal uit twee modules van minimaal 10 dagen met 1-2 maanden ertussen voor huiswerk.

In level 1 leer je over het hele menselijk lichaam. De nadruk ligt hierbij op de biomechanica in het skelet. Je leert over botritmes en krijgt veel toepasbare kennis over DNI™ en de pedagogiek van de Franklin Methode®.

Het verschil met de Franklin Method Equestrian® Level 1 Educator opleiding is, dat er bij de paardenopleiding eerder aandacht is voor spieren en fascia. In de reguliere Franklin Methode® komen deze onderwerpen pas in Level 2 aan bod. Daartegenover staat natuurlijk wel dat een Franklin Method® level 1 Educator kennis heeft van heel het menselijk lichaam en een

Franklin Method Equestrian® Trainer maar van een kleiner deel hiervan. Daarom staat een Franklin Method Equestrian® ****Trainer niet gelijk aan een Franklin Method® level 2 Educator.

Franklin Method® level 2 Educator

In level 2 leer je in minimaal 21 dagen meer over de spieren en de fascia van het menselijk lijf. Natuurlijk omvat dit veel anatomie en biomechanica. Je leert daarnaast ook meer oefeningen op de grond met de ballen en banden. Het vloeiend bewegen door middel van verschillende opeenvolgende oefeningen speelt een belangrijke rol binnen deze opleiding. Daarbij is er bijzondere aandacht voor ook de allerkleinste lichaamsspieren en fascia verbindingen.

Franklin Method® Level 3 Educator

Deze opleiding gaat vooral over de organen. Je leert hoe houding en beweging interne processen beïnvloeden en hoe je dit bij je dagelijkse beweging en sport in je voordeel kunt gebruiken.

Ook deze opleiding is weer minimaal 21 dagen en wordt net als alle andere Educator opleidingen gegeven door Eric Franklin zelf, met behulp van een aantal Faculty members.

Franklin Method® (specific) Fascia Trainer

Daarnaast biedt de Franklin Methode® sinds 2020 online een aantal korte opleidingen van 3 dagen aan, waarin je leert hoe je specifieke workshops kunt geven. Ik verwacht dat deze lijst in de toekomst nog verder zal worden uitgebreid.

Franklin Method® Fascia Trainer Lower back (Engels en Duits)
Franklin Method® Fascia Trainer Pelvic Floor (Engels en Duits)
Franklin Method® Fascia Trainer Shoulder (Engels en Duits)

De workshops worden gegeven door Eric Franklin en omvatten 3 dagen, waarin je ook presentaties en lesmoet geven. Sommige zijn in het Engels, andere in het Duits. De opleidingen zijn alleen te volgen op specifieke data en dus niet terug te kijken.

Met deze certificering mag je specifieke Franklin Methode® workshops geven die onder dit thema vallen.

Franklin Method® Faculty member

Wil je echt andere mensen kunnen certificeren in de Franklin Methode®, dan zul je de opleiding tot Franklin Method® Faculty member moeten volgen. Mensen met deze titel hebben de Educator opleidingen minimaal twee keer gevolgd en daarna ook nog de Faculty Training. Dit zijn dan ook de enige opleiders die licenties aan anderen uit mogen schrijven voor het gebruik van de Franklin Methode® en de bijbehorende workshops en pedagogiek.

Er is altijd meer…

Kennis is altijd in beweging en zal altijd verder worden ontwikkeld. Het is daarom goed mogelijk dat deze tekst van tijd tot tijd zal moeten worden aangepast. Er wordt gesproken over een vervolg op de Franklin Method Equestrian® opleidingen en een Franklin Method® Educator Level 4, dus wie weet wat de toekomst brengt?

Wil je meer weten over Franklin Method Equestrian® of de Franklin Methode® en de opleidingen die zij bieden, neem dan eens een kijkje op de website. Certificeringen voor Franklin Method Equestrian® in Nederland en België verlopen via de vereniging. Wil je daar meer informatie over, neem dan gerust contact met ons op.